Funfacts

Hoe Aikido in de zombieserie “The Walking Dead” terecht kwam…

Morgan is een personage in de extreem populaire  Zombie apocalyps serie “The Walking Dead”.


Hij verliest zijn vrouw, zijn kind en moet het continu opnemen tegen bloeddorstige zombies. Op zijn dieptepunt ontmoet hij Eastman. Die leert hem Aikido met de Japanse houten stok. En hij bestudeert de citaten van Aikido grondlegger Morihei Ueshiba in het boekje (samengesteld door onze leraar, John Stevens Sensei). Zijn training en inzichten maken hem een ander mens. Zie onderstaand fragment.


Zijn nieuwe levensmotto als vredelievende krijger: “Accepteer wie je was, wie je bent. Accepteer iedereen, om iedereen te kunnen beschermen en terwijl je dat doet, bescherm je automatisch jezelf. Om vrede te creëren”.


John Stevens werd gebeld door de producers van de serie, om te onderhandelen over de prijs die hij moest betalen voor de product placement. Hij had (als niet-TV kijkende Boeddhist) helemaal niet door hoe populair deze serie was en verbaasde de producers door te zeggen dat HIJ er geld voor wilde hebben als ze zijn boek gebruikten. Uiteindelijk kwamen ze eruit, stuurden hem per koerier het top-secret script. Aikido en de grondlegger werden er goed in neergezet, de opnames moesten verder, dus ze kwamen overeen dat Stevens niet hoefde te betalen.


Het duidelijk in beeld brengen van dit boekje en de filosofie van aikido, heeft een boost gegeven aan aikido in de VS. En er werden tienduizenden exemplaren van het boekje verkocht!!!

Als je je voor de 8 lessen aikido voor beginners inschrijft, krijg je de Nederlandse vertaling van dit boekje, Vrede als Kunst, digitaal van ons cadeau. 

Fahrenheitstraat Den Haag, van bioscoop tot aikidoschool!

Ons monumentale pand in de Fahrenheitstraat tussen Laan van Meerdervoort en Acaciastraat werd opgeleverd in 1931.

Daarvoor stond daar de fabriek van de Haagse Hopjes van Rademakers. Het nieuwe pand was de bioscoop West End. Dat was de tijd van de stomme film, dus voorin de zaal was een orkestbak, voor het West End Orkest dat speelde tijdens de film. Na de oorlog kwamen er ook steeds meer theatervoorstellingen, van onder andere cabaretier Toon Hermans. Zijn allereerste one-man-show televisieopname was in onze dojo, pardon, in dit theater. Vanuit de Plus supermarkt heb je een doorkijk omhoog naar het oude theater, neem eens een kijkje! (vanuit de dojo is er ook een “geheime” doorkijk”).

Den Haag had meer dan vijftig bioscopen, maar eind jaren zestig werd naar de film minder populair, dus werd het theater gesloten. Onze dojo bevindt zich op de 2de verdieping. De ingang op de hoek van de Acaciastraat was vroeger de uitgang, halverwege de oude toiletten, de trapleuningen zijn door tienduizenden theaterbezoekers vastgepakt. Boven, waar we nu aikido trainen, was de personeelsruimte en de projectorruimte.


In 1983 werd de bovenverdieping in gebruik genomen door de aikidoschool.

Hoe Aikidoschool Heiwakan de Nobelprijs voor de Vrede kreeg

In 2013 kreeg de OPCW, Organization for Prohibition of Chemical Warfare, een internationale organisatie, opgericht via de Verenigde Naties de Nobelprijs voor de Vrede. Op dat moment gaf Wilbert daar al een tijd aikidoles aan de inspecteurs en medewerkers. Aangezien Aikido ook wel wordt vertaald met Art of Peace, kan niet ontkend worden dat het enigszins aannemelijk is dat we hebben bijgedragen aan deze prijs. Onze school had in ieder geval iemand daar aan de slag in 2013. Kan geen toeval zijn toch?

en_USEN_US