Aikido in Den Haag bij Heiwakan Aikido Dojo

Aikido is een veelzijdige krijgskunst met ademhalingsoefeningen, meditatie, lichaamstechnieken en technieken met de Japanse stok en zwaar. Hierdoor is het ook in Corona-tijd prima te trainen op anderhalve meter.

Adem, Beweeg, Groei.

Groei

Ware overwinning is zelf overwinning. Bestudeer deze Japanse krijgskunst als levensweg en leer hoe je deze toepast voor je persoonlijke ontwikkeling en oplossen van conflicten. Aikido is de weg van harmonie.

Adem

Neem de tijd voor jezelf om te leren hoe je adem te gebruiken om te focussen en te ontspannen. Aikido is mindfulness in beweging.

Beweeg

Lage inpact, hoge energie oefeningen die je lichaam in balans brengen. Solo, samen en met de Japanse stok en het Japanse (houten) zwaard. Aikido verbetert je gezondheid en energieniveau.

Wil je Aikido proberen in Den Haag?

Kom trainen, we werken Corona-proof.

Aikido is een oude krijgskunst die juist relevant is voor de huidige tijd:

Iedereen is druk en heeft een stressvol leven. Aikido leert je om rust te vinden en te landen in het hier en nu. Je focus en ontspanning terugkrijgen in een dojo, plaats om te groeien en leren. Een aantal uren per week tijd voor jezelf.

We leven in een tijd van polarisatie. Aikido leert ons in harmonie te komen met onszelf, met anderen en om de houding aan te nemen van een moderne, vredelievende krijger.

De kernprincipes waar de technieken op gebaseerd zijn:

Deze principes zijn allemaal verbonden en komen tot uiting door fysieke zelfverdedigingstechnieken, ongewapende technieken en met Japans mes, stok en houten zwaard.

Er is veel aandacht voor Japanse traditie, filosofie, cultuur en krijgskunst.

Iedereen kan komen trainen: als je kan lopen en je bent 16 – 80+ ben je welkom.

De Lessen

De lessen bestaan uit stretching,  ademhaling- en meditatie-oefeningen. Solo en partner oefeningen. Naast deze lichaamstechnieken (zelfverdedigingstechnieken) trainen we met de Japanse stok (Jo) en het houten zwaard (Boken).

De technieken worden altijd getraind en uitgelegd met in het achterhoofd hun practische, didactische, historische en filosofische betekenis. We trainen met gemengde groepen qua leeftijd, geslacht en ervaring. Iedereen is op alle trainingen welkom, op maandag- en woensdagavonden wordt meer aandacht besteed aan de basis. Beginners krijgen altijd speciale aandacht.

De deur staat ook open voor expats die Aikido willen trainen in Den Haag. Velen gingen hen voor, uit Noord en Zuid Amerika, Azie, Afrika, Midden-Oosten en Europa. Zie ook de funfacts!

We trainen serieus, maar met veel lol.

De hoofdinstructeurs hebben 30+ jaar ervaring en zijn houder van de 6e DAN graad in Den Haag.  Zij geven ook internationaal training en nemen examens af namens de Aikido organisatie in Japan. Onze school is een voortzetting van de oudste Aikido-dojo in Den Haag. We zijn al gevestigd in het monumentale pand in de Fahrenheitstraat sinds 1983.

De leraren hebben ervaring in lesgeven aan mensen met gezondheidsproblemen. En zijn toegewijd om iedere training leuk en interessant te maken. 

 

Inspiratie

De grondlegger van aikido, Morihei Ueshiba leefde tot 1969, dus aikido is niet eeuwenoud. Morihei groeide op in een woelige tijd toen net de samoeraiklasse was afgeschaft. Hij verdiepte zich in de Japanse godsdienst Shinto, dat inspiratie zoekt in alles wat in de natuur te vinden is en in Shingon Boeddhisme, dat in tegenstelling tot het gewone Boeddhisme leert dat je zelfvervulling en verlichting moet zoeken in dit leven. Hij trok zich vaak terug in lange retraites in de natuur.

 

Daarnaast werd hij een expert in verschillende martial arts en werd daardoor behoorlijk beroemd. Beroemde leraren werden die tijd regelmatig uitgedaagd tot een gevecht. Na zo’n uitdaging, waarin een zwaardmeester hem te lijf ging met een Japans zwaard en hij hem uitputte door alleen te ontwijken, kreeg hij een soort verlichtingsmoment. Hij realiseerde zich, dat een krijgskunst ook ingezet kan worden voor vrede en harmonie. Tussen mens en natuur, tussen mensen onderling en innerlijke vrede. Zijn spirituele- en krijgskunstachtergrond, kwamen volledig samen.

 

Hoewel de naam Aikido pas later werd gebruikt, is op dat moment eigenlijk de kern van Aikido ontstaan. Alle technieken die je bij Aikido traint, staan dan ook in het teken van niet-geweddadige zelfverdediging, innerlijke rust en versterken van je lichamelijke en mentale gezondheid.

 

Van 1931 tot 1969 was Rinjiro Shirata leerling van de grondlegger en daarna een belangrijke aikidoleraar wereldwijd tot zijn dood in 1993. Een van zijn leerlingen was John Stevens, een professor Oosterse Filosofie in Japan. Hij was ook vertrouweling van de zoon van Morihei en schreef en vertaalde vele boeken over Aikido en de grondlegger; hij bezoekt Nederland regelmatig. Shirata Sensei (=Japans voor leraar) en Stevens Sensei zijn de inspiratiebron voor Michael en Wilbert, de hoofdleraren van de school. Zij zijn in Japan en Nederland opgeleid in de jaren tachtig en negentig, 3de generatie aikidoleraren. Zo is aikido in onze school in Den Haag terechtgekomen.

Funfacts

  • Hoe aikido via een boek van John Stevens, onze Sensei in de Amerikaanse zombie-serie “The Walking Dead” terecht is gekomen…
  • Over het monumentale pand waar onze aikidoschool in is gevestigd…
  • Hoe een aikido dojo in Den Haag de Nobelprijs voor de Vrede kreeg…

Kom langs en doe gratis en vrijblijvend mee.

Kom trainen, we werken Corona-proof. 

Beginners-introductie: 1-op-1 begeleiding. 8 lessen voor maar €25,-

Maandag 20:00 – 22:00 | Woensdag 20:00 – 22:00 | Zaterdag 10:00 – 12:00

 

Adres: Fahrenheitstraat 436-2, Den Haag (hoek Acaciastraat)

nl_NLNL_NL